PYŁKOWICA I BIEGUNKA…

Biegunka – alergicy dobrze znają tę przykrą przypadłość. Może ona spotkać człowieka w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Ból w nadbrzuszu, mdłości, ślinotok i…..reakcja niemal natychmiastowa. Pojawia się po zjedzeniu czegoś , co nam szkodzi, czego nie tolerujemy. Takie zdarzenia mają miejsce w niedługim czasie po posiłku lub spożyciu leku, zwłaszcza często następuje to po antybiotykach.

Nie tylko biegunka męczy alergików, ale także uczucie pieczenia w żołądku, pełności , gazy, niekiedy wymioty. A zjawisko to nasila się najbardziej w okresie, pylenia roślin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że przyczyną takich niespodzianek jest wzmożona ekspozycja alergenów wziewnych w postaci pyłków roślin, których na wiosnę w powietrzu jest mnóstwo, ale też alergenów reagujących krzyżowo z nimi, a więc alergenów pokarmowych. Jedne wnikają do organizmu poprzez układ oddechowy, inne przez układ pokarmowy. Organizm musi walczyć zarówno z jednymi jak i z drugimi.

Dla pyłkowców jadane zwykle pokarmy, w okresie wiosny, nagle stają się źródłem wielu problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego, których co dziwne, nikt nie uznaje jako przyczynę wspomnianych dolegliwości. Mówi się o pyłkach, pyłków się unika (jeśli to jest możliwe), ale dla „zdrowia” wzbogaca się dietę o większe ilości jarzyn i owoców, a przede wszystkim soków. Tak się przyjęło, że wiosną organizm jest osłabiony, trzeba go wzmocnić dodatkowymi dawkami witamin , najlepiej w postaci świeżych owoców i warzyw, których na naszym rynku bez względu na porę roku jest pod dostatkiem.

Powstająca w organizmie reakcja alergiczna doprowadza do powstawania stanów zapalnych w układzie oddechowym, a także w układzie pokarmowym. Jeśli taka sytuacja trwa latami dochodzi do stanu przewlekłego, który wraz z wiekiem objawiać się  może np. chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Bardzo liczne pokarmy pochodzenia roślinnego posiadają silne alergeny, często wspólne dla całej rodziny botanicznej, co stwarza możliwość występowania alergicznych reakcji krzyżowych pomiędzy nimi i pyłkami roślin.

Dla wielu gatunków wspólnym jest wewnątrzkomórkowe białko – profilina. Odgrywa ono ważną rolę w procesach wzrostu komórek roślin. Jest składnikiem wielu roślin i pokarmów pochodzenia roślinnego. Profilinę znaleziono w pyłku brzozy, bylic, traw, jak również w marchwi, pomidorach, ziemniakach, szpinaku, pietruszce, owocach i lateksie.

Stosunkowo niedawno odkryto białka PR, które odgrywają ważna rolę w wytwarzaniu alergizujących właściwości roślin, są to:

Białko typu PR-2- stanowią alergen Hev b 2 lateksu, powodują jego reakcje krzyżowe z alergenami wielu owoców,

Białko typu PR-3 -są alergenami licznych owoców, między innymi bananów i avocado

Białko typu PR- 4 – podobne do białek Win 1 i Win 2 ziemniaków

Białka typu PR-10- występują w roślinach kwitnących.

Białko typu PR-14- białka transferowe lipidów

Alergen jabłka ( Mal d 1), gruszki, wiśni i moreli, jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy ( Bet v 1). Alergen selera z alergenem bylicy pospolitej. Główny alergen selera – profilina, obecny także w ogórkach, marchwi i melonach, stanowi prawdopodobnie wspólny alergen licznych roślin.

Co to oznacza?

Najlepiej w okresie pylenia brzozy osoby, które są na nią uczulone, powinny wykluczyć ze swego jadłospisu;

  • jabłka,
  • a uczuleni na pyłek traw, głównie bylicy, muszą unikać sałatek z selera, dodatku selera do zupy itd.

Silne reakcje krzyżowe łączą alergeny pokarmów oraz pyłek drzew , traw i chwastów, np.

-          banana, melona i ambrozji,

-          selera i bylicy pospolitej,

-          marchwi, jabłka, orzecha laskowego i pyłku brzozy,

-          kiwi i pyłku traw.

Jeśli stwierdzane jest uczulenie na pyłki roślin, w okresie ich pylenia trzeba wykluczyć z jadłospisu także soki i nektary, ulubione, Pysie, Kubusie, Witaminki itd.

Zdaniem prof. dr. hab. med. B. Romańskiego, częstość IgE- zależnych reakcji alergicznych na pokarmy wzrosła znacząco, zwłaszcza w ostatnim dziesięcioleciu. Niemal wszystkie dzieci ze skazą atopową są w pierwszych latach życia uczulone na pokarmy, przede wszystkim na mleko krowie. U dzieci starszych alergia pokarmowa stopniowo wygasa, ustępując miejsca uczuleniu na alergeny wziewne, ale może utrzymywać się nadal po okresie dojrzewania u co najmniej 15% dorosłych atopików. Ci ostatni są jednak przeważnie jednocześnie uczuleni na alergeny wziewne. Wyniki analizy rodzaju uczuleń w 100 przypadkach choroby wrzodowej nękającej atopików, przedstawiono niżej. Zwraca uwagę wysoka częstość uczuleń na pyłek roślin, jarzyny i owoce.

Na 100 badanych pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i/ lub dwunastnicy;

  • 41 uczulonych było na pomidory (pomidor jest naszym alergenem „narodowym”),
  • 40 na mleko,
  • 39 na kakao,
  • 31 na mąkę
  • 32 na ziemniaki,
  • 25 na marchew,
  • 14 na pomarańcze,
  • 11 na seler,
  • 10 na jabłko,
  • 9 na ryby,
  • 8 na fasolę,
  • 5 na jaja,
  • 4 na wieprzowinę.

Jednocześnie u pacjentów tych stwierdzono uczulenie na alergeny wziewne;

  • u 46 badanych stwierdzono uczulenie na pióra,
  • u 37 na kurz i roztocza kurzu domowego,
  • u 26 na pyłek traw,
  • u 15 na pleśnie,
  • u 13 na pyłek drzew.

Jest charakterystyczne zdaniem prof. Romańskiego, że spostrzegane w latach ostatnich wzrost liczby przypadków alergii na pyłek roślin (co może być związane z zanieczyszczeniami atmosfery spalinami samochodowymi), towarzyszy zwiększona częstość uczuleń na pokarmy. Alergię na pokarmy spostrzega się aktualnie w Europie Zachodniej już w 40% przypadków pyłkowicy.

ZESPOŁY OBJAWÓW CHOROBOWYCH wywołane alergią krzyżową, pomiędzy produktami żywnościowymi pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

ZESPÓŁ LATEKS-OWOCE

Występuje u osób nadwrażliwych na lateks, mających objawy chorobowe po spożyciu bananów.

UWAGA! W Polsce w wielu domach mieszkalnych spotkać można roślinę ozdobną o nazwie

Ficus beniamina, która wydziela mlecznobiałą ciecz zawierająca lateks!

ZESPÓŁ bylica-seler-przyprawy

U chorych uczulonych na bylicę i seler badania mogą wykazać wysoki poziom swoistych IgE na pieprz i paprykę. W ostatnich latach potwierdzono występowanie uczuleń na trzy wspólne alergeny selera, bylicy i brzozy.

ZESPÓŁ owady-roztocze- skorupiaki i mięczaki

Charakteryzuje występowanie dolegliwości wywołanych skrzyżowanym uczuleniem na alergeny karaluchów i roztoczy, krabów i langust.

ZESPÓŁ ALERGII SKRZYŻOWANEJ na alergeny piór ptaków i alergeny białka i żółtka jaj

ZESPÓŁ alergii skrzyżowanej na alergeny kota i świni.

GRUPY POKARMÓW REAGUJĄCYCH KRZYŻOWO

Liliowate

-          szparag, por, cebula, czosnek, szczypiorek

Dyniowate

-          cukinia, dynia, melon, ogórek, miodownica

Psiankowate

-          pomidor, ziemniak, tytoń, chili, pieprz, oberżyna

Pietruszkowate

-          pietruszka, marchew, kminek, kolendra, seler, anyż, orzechy ziemne

Strączkowe

-          fasola, soja, soczewica, lukrecja, groch, ziarno kakaowe,

Słonecznikowate

-          słonecznik, karczoch, sałata,

Śliwowe

-          migdał, wiśnia, morela, czereśnia, śliwka, brzoskwinia, jabłko, gruszka, daktyl,

Gorczyczne

-          kapusta, brukselka, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, brokuł,

Trawy zbożowe

-pszenica, owies, jęczmień, ryż, żyto

Mąka pszenna jej głównym białkiem jest gluten, posiadający toksyczne i alergizujące właściwości, z których najważniejsza to znacząca rola w powstawaniu choroby trzewnej.

Poza glutenem wyodrębniono jeszcze ponad 40 innych białek, mogących być przyczynami alergii z których, aż połowa reagowała krzyżowo z alergenami mąki żytniej. Wszystkie alergeny zawarte w mące wywołują silne natychmiastowe reakcje skórne u osób najbardziej narażonych na stały kontakt z mąką, a więc u piekarzy.

Mąka żytnia i jęczmienna, uczula tak samo często, jak mąka pszenna. Białko wyizolowane z jęczmienia i żyta wywołuje silne reakcje skórne u alergików. Żyto jest przyczyną objawów pyłkowicy w miesiącach letnich u wielu alergików.

Cytrusowe

-cytryna, pomarańcza, mandarynka, limona, grejpfrut,

Orzechowate

-orzech brazylijski, laskowy, włoski

Ośrodek Badań „Dziecko alergiczne” przy współpracy z ZG Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom Chorym na Astmę i Alergię poszedł dalej……przeanalizowaliśmy na grupie 1000 osób ( dzieci i młodzież w wieku od 0 do 21 lat ) z podziałem na cztery grupy krwi, skalę uczulenia na alergeny pokarmowe i wziewne i rodzaje schorzeń alergicznych zdiagnozowanych przez lekarzy alergików.

Wyniki są zaskakujące! No i oczywiście bardzo ciekawe!

Choroba wrzodowa może wystąpić u każdego człowieka bez względu na grupę krwi jaką posiada, jednak przyczyny jej powstania będą inne w poszczególnych grupach krwi.

Duszność astmatyczna może pojawić się oczywiście u wszystkich ludzi, bez względu na grupę krwi, ale jak wynika z naszych badań, w grupie dzieci i młodzieży z grupą krwi A lekarze stawiający diagnozę lekarską określali pojawiające się w tej grupie duszności,  najczęściej, jako; astma sporadyczna, epizodalna, lekka.

Przeciwnie u dzieci i młodzieży z grupami krwi B i 0, wśród nich, diagnozy były w zdecydowanej większości; astma przewlekła, ciężka, o trudnym przebiegu.

W grupie krwi A najczęściej przyczyną pojawienia się duszności były pyłki roślin i pleśnie w grupach B i 0 natomiast roztocza kurzu domowego, związki chemiczne i zarodniki grzybów pleśniowych.

Więcej na temat wyników tych badań w kolejnych artykułach.

Poleć znajomym:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • MySpace
  • Wykop

Napisane przez:

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących znaczników: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>